تئاتر دفاع مقدس حال خوشى ندارد و این ناخوشى نیز دلایل مختلفى دارد که مهمترین آنها نگاه مسئولین و هنرمندان است که بیشتر به دنبال جلب رضایت دیگران هستند تا خلق آثار شایسته.
رضا صابری؛ نویسنده و کرگردان تئاتر؛ به خبرنگار صحنه گفت: در عرصهی تئاتر دفاع مقدس نویسندگان شاخصی داریم که آثارشان قابل دفاع است اما نکته اینجاست که براى نگارش این نوع متنها پژوهشهایى که لازم است کمتر انجام شده است. ضمن اینکه پدیدهى جنگ را به لحاظ روانى، انسانى، جامعهشناسى و نیز بازخوردهاى اتفاقات بعد از جنگ را به دید نقد، نگاه نکردهایم. اکثر آثارمان از این نقطه ضعف، رنج میبرند و هیچ وقت فکر نمیکنیم موضوعات دیگرى هم در جنگ هشت ساله بوده که میشود از آنها به عنوان محورهاى نگارش نمایشهاى ارزشى و دفاع مقدس استفاده کرد.
این نمایشنامهنویس افزود: فکر میکنم آنچه میتواند دریچه جدیدى به جهان تئاتر دفاع مقدس باز کند در وهلهى اول عدم استفاده از موضوعات تکرارى و نخ نما شده است. در شرایط حاضر باید بازخورد جنگ بیشتر مورد توجه هنرمندان ما قرار گیرد. معتقدم اینکه برخى به مفهوم جنگ بیشتر از خود آدمهاى جنگ بها میدهند در آینده براى همهى ما گران تمام خواهد شد.
این هنرمند با تاکید بر اینکه تئاتر دفاع مقدس جزیى از بدنهى تئاتر کشور است، افزود: اگر بخواهیم تئاتر دفاع مقدس را از بدنه تئاتر کشور جدا کنیم، به لحاظ تکنیکى ضربههاى جبران ناپذیرى به آن وارد کردهایم. این محدودیت باعث میشود نویسندههاى ما- هر چقدر هم خردگرایانه دست به قلم شوند- باز هم به ورطهى تکرار کشیده شوند. این تکرار مکررات نیز باعث پس زدن تماشاگران میشود.
صابری تاکید کرد: متاسفانه تئاتر دفاع مقدس حال خوشى ندارد و این ناخوشى نیز دلایل مختلفى دارد که مهمترین آنها نگاه مسئولین و هنرمندان است که بیشتر به دنبال جلب رضایت دیگران هستند تا خلق آثار شایسته و این بدترین معضلى است که میتواند دامنگیر هنر شود. ضمن اینکه اگر خواهان جریان مستمر و پویا تئاتر دفاع مقدس هستیم باید آن را در بطن بدنهى تئاتر بپذیریم. در این رابطه باید تئاتر دفاع مقدس با آزادى خاطر هنرمندان و نیز توجه به نظرات و خواستههاى مخاطبان و تماشاگران، تولید و ارائه شود. امیدوارم بتوانیم همه باهم ارزشهاى سالهاى دفاع مقدس را در جریان هنرهاى نمایشى کشور، همواره با قوت لازم جارى و سارى ببینیم.